Zatím jsem nenašel překlad promluvy, kterou včera pronesl papež František k médiím. Mimo jiné popsal, jak se dostal ke jménu František. Proto jsem se rozhodl, že ten úryvek ohledně jména pro vás přeložím:

"Někteří lidé chtěli vědět, proč si biskup římský přál jméno František. Někteří si to hned spojili se jmény František Xaverský, František Saleský, ale také František z Assisi. Povím vám tedy, jak k tomu došlo. Během volby jsem seděl vedle emeritního arcibiskupa ze San Paola a vedle kardinála Claudia Hummes: mého dobrého, opravdu výborného přítele! Vždy, když se věci zdály být nad mé síly, podpořil mě. A když vyšlo najevo, že během hlasování bylo dosaženo dvou třetin hlasů pro mě, jako obvykle po zvolení papeže všichni tleskali. On mě obejmul, políbil mě a řekl: "Nazepomeň na chudé!" A ta slova mi zněla v mysli: chudí, chudí...

A zrovna když jsem přemýšlel o chudých, vytanulo mi na mysli jméno Františka z Assisi. Pak, ještě během dopočítávání hlasů, jsem přemýšlel také nad všemi těmi současnými válkami ve světě. František je mimo jiné zastáncem míru. A právě tak mi k srdci přilnulo jméno: František z Assisi. Pro mě osobně je František mužem chudoby, míru, člověk který miluje a který chrání stvoření; myslím, že v současné době nemáme zrovna dobrý vztah s Božím stvořením, že? František je člověkem, který nám dává ducha míru, ten chudý muž... Jak moc bych si přál, aby Církev byla chudá a aby byla pro chudé!

A pak si ze mě lidé dělali srandu. "Měl byste se ale jmenovat Hadrián, protože Hadrián VI. byl reformátor a my potřebujeme reformovat..." A někdo jiný mi řekl: "Kdepak: měl byste se jmenovat Klement". "Ale proč?", odvětil jsem. "Klement XV: tím byste alespoň splatil dluh Klementa XIV., který zcela potlačil Tovaryšstvo Ježíšovo!"

To byly samozřejmě jen vtípky. Všechny vás moc miluji, děkuji vám za všechno, co děláte. Modlím se, aby vaše práce byla vždycky poklidná a plodná, a abyste stále více poznávali evangelium Ježíše Krista a pestrost života v Církvi."...

Originální text: www.vatican.va