Co pro mě znamená neděle? Zkoušel sis už takovou otázku položit? Jestli ne, udělej to teď. Hodně z vás nejspíš odpoví: je to sedmý den v týdnu, který bych měl podle desatera Božích přikázání světit. Pokud to tak vidíš, máš pravdu. Ale, rozumíme skutečně tomu slovnímu spojení „světit sváteční den“? Nechci tu dělat chytrého, jde mi jen o to, pomoct ti si uvědomit, jak nádherný dar neděle je. Třeba se mi to nepodaří, ale zkus se nad tím zamyslet ty sám pro sebe, a odpovíš si lépe než já v tomto článku. O tu radost z existence neděle se s tebou teď chci podělit.

Když jsem byl menší, bral jsem neděli jako den, ve kterém se v naší rodině nesmělo pracovat. Rozumu jsem tehdy z věty „Pomni, abys den sváteční světil“ ještě neměl, a možná ho nemám pořádně ani do teď. Pořád je se co učit. Od té doby se ale můj pohled na neděli výrazně změnil, a jsem za to Bohu nesmírně vděčný. Vděčný za to, že mi poodhalil, že neděle je mnohem víc než jen sedmý den v týdnu. Čím je neděle tak výjimečná?

Na našich přípravách na biřmování náš duchovní otec zmínil, že není jasné, proč zrovna sedmý den se stal jakýmsi svátkem. Osobně se přikláním tomu odůvodnění, že sedmého dne si Pán Bůh odpočinul od svého díla, proto slavíme neděli právě jako sedmý den. A to je, myslím si, to nejzákladnější, co bychom měli dodržovat. Odpočinout si. Proč? Těch důvodů mě napadá víc, a jako ten nejdůležitější důvod toho, proč si odpočinout, nevidím vlastní odpočinek a relaxaci, ale podobnost Pánu Bohu. On chce, abychom se mu podobali. My se o to můžeme snažit vícero způsoby, a právě odpočinek v neděli je jeden z nich – odpočinul-li si Pán Bůh, odpočiňme si taky. Tím, že opravdu nebudeme v neděli zbytečně pracovat a namáhat se, jako bychom říkali Pánu Bohu: nebeský Otče, chci ti být podobný, a proto si v neděli taky odpočinu od své práce.

Neděle, to je dar od Boha. Tak krásně to zařídil. Je to den, ve kterém se můžeš duchovně hodně obnovovat. To samozřejmě můžeš každý den, ale neděli ti k tomu Pán vyhradil. Všimni si i toho, že ti v tom přikázání nepřikazuje doslova: nepracuj! On chce, abys měl na mysli, že neděle je sváteční den a že si ho máš zařídit jinak než ostatní dny. Udělat si ten den lepší, klidnější, krásnější. Z toho všeho pak na konci toho dne pocítíš velkou radost!

I když máš práce hodně, i když máš hodně učení, tak v neděli dej přednost modlitbě a rozhovoru s Bohem, četbě z Bible, a On se už postará o to, abys tu práci zvládl včas a v klidu. Nebo snad myslíš, že s tím nepočítá? Určitě počítá, jinak by ti přece nedával den opravdového klidu :-)

Když dáš přednost skutku Bohu milému, v tomto případě když budeš světit neděli jako sváteční den, tak On se už o zbytek postará. Vždyť mu tím jasně ukazuješ, že ti záleží na tom, co se líbí jemu a že chceš plnit jeho přikázání, a On to vidí a myslí i na tvoje starosti.

K neděli neodmyslitelně patří mše svatá. Ta by si zasloužila samostatný článek a dalo by se o ní mluvit dlouho, proto bych jen shrnul z vlastní zkušenosti, že neděle beze mše svaté není neděle. Můžeš při ní poděkovat Pánu Bohu za uplynulý týden, a prosit ho za ten následující. Shrnout před Pánem Ježíšem, jak jsi ten týden prožil a co bys chtěl na svém životě zlepšit. Přesto, že se při mši svaté z Písma čte, tak myslím že je vhodné si právě v neděli přečíst i něco víc, déle se nad Biblí zamyslet. Přes týden toho času moc nebývá, a proto můžeme využít právě neděle.

Upřímně řečeno, nevím jak lépe vyjádřit, že neděle je nejkrásnější den v týdnu, který je zároveň zvláštním darem od Boha. Doufám, že tě ty útržky mých úvah o neděli aspoň trochu nasměřují k tomu, se zamyslet nad sílou neděle a vnímat neděli opravdu jinak než „obyčejný“ den. Záleží na tobě a na tvé domluvě s Bohem, jak si ten den zařídíš...

Ještě jednu radu na konec - nenechej se nijak svázávat dnešní dobou, která je chaotická a která neděli kolikrát posunuje na úroveň všedního dne! Stejně jako u ostatních skutků, i tady se zamysli, že s odpovědí „ale vždyť ostatní to tak taky dělají" bys nejspíše před Bohem neobstál. Inspiraci na prožití neděle můžeš hledat v kostele, v Písmu Svatém, v textech křesťanských písní, nebo třeba u věřícího kamaráda, který podle tebe naplňuje neděli hezky. Jen o jedno tě prosím - a tuto větu jsem si vybral jako životní myšlenku z Bible pro svátost biřmování: nepřizpůsobuj se dnešní době, mysli na věci milé Bohu! Bůh ti dá všechno, co potřebuješ.